
Jarenvannet på Hadeland er et næringsrikt vann med siv langs land og vasspest ned til 3-5 meters dyp. Klart vann og største dyp på ca 30 meter. Bestand av abbor, gjedde, sik, karuss, ørret og kanskje røye.
av Cato Viggo Madsen
Som alle vet er det stor sik i Jarenvannet. Det er tatt flere over 2 kg, den største jeg har hørt om er på 2,9 kg. Mange har prøvd å få den, men få har klart det. Ingen plasser er sikre for stor sik, og foreløpig har ingen funnet opp noen triks for å lempe opp masse stor sik. Derfor vil jeg si at sikfiske i Jarenvannet er for spesielt interesserte som har som mål å en gang i livet få en sik på over 2 kg, men som alltid er innstilt på bomtur.
Sikbestanden i Jarenvanet består av masse små sik fra 0-200 gram og noen få store. Vinteren -95 var en gjeng fra SFK X-CPERT mange turer på Jarenvannet. Vi fikk over 100 sik, men ingen over 200 gram, og vi var ikke i kontakt med noen større.
Vi fisket som i Glomma ved Alvdal med ismeitestang, små kroker med mark eller fjærmygg, på eller nær bunnen og bunnforet med feeder og fjærmygg. Agn og krok ble justert slik at vi greide å kroke minisikene når de nappet. Vi var klar over at det var mer effektivt å gå rundt å fiske med mormyskha, men var enige om at sjansene for å få opp en sik på over 2 kg var større med ismeitestang. Dessuten passer det best for slappe meitere å sitte rolig å se på en nappindikator enn å flytte seg og fiske aktivt. Denne svakheten gjelder spesielt specimenfiskere.
I november -95 fikk jeg en kilossik på Jarenvannet. Den tok på 14 krok agnet med to hvite maggot en meter over bunn på 3 meters dyp under kikkfiske. Jeg har under kikkfiske sett at småsik ikke er særlig interessert i så store agn som to maggot. En annen ting jeg har lagt merke til er at siken kan komme svømmende i alle vannlag. På Jarenvannet ser man bunn ned til ca 4 meter. Ve kikkfiske har jeg mest trua på å borre hull akkurat der hvor vasspesten slutter. Når det gjelder fiskedyp har vi prøvd alt fra 2-15 meter uten å merke særlig forskjell.
Min konklusjon for fiske etter sik på Jarenvannet er at det er lurt å flytte seg ofte og søke av alle vannlag.
Foring er ikke på langt nær så effektivt i stille vann som i strømmende vann, men jeg vil nevne at i tillegg til vanlig sikforing tror jeg at grunnfor lokker til seg sik. Jeg har fått mange sik i hull jeg har foret, så det skremmer i hvert fall ikke. Jeg har aldri brukt for med tilsetninger tiltenkt sik, men det har Roger Skinnes. Hans «SIK Feed Turbo Roger» ble med stor entusiasme introdusert på Jarenvannet i 95. Blandingen besto av 2 deler brunt brød, 1 del fiskefor, 1 del blodpulver og litt fenugrec. Resultatet ble ikke som forventet, men Roger mener det kommer til våren. Det burde være en utfordring for alle foringsspesialister å komme opp med forslag til sikfor.
Kort om andre fiskearter på Jarenvannet:
- Abbor: Det er ikke veldig mye abbor på Jarenvannet, og de pleier å være trege å stå å stange. Men det er en del halvkilosabbor med «krugg» over ryggen. Da jeg i fjor fikk en slik en ble den omhyggelig beundret og håndtert av lokale patrioter.
- Gjedde: Det skal være tatt gjedde på 22 kg i garn og det er tatt mange over 10 kg på sportsfiske, men det er klart mest smågjedde på Jarenvannet. Vintermeite er aktuelt, småsik er bra agn.
- Karuss; Fisk over 2 kg skal være fanget, og fisk av klassisk Bergtjernsstørrelse skal ikke være uvanlig, men også mye karuss under 1 kg.
- Det påstås at det er noen få store røyer i Jarenvannet. Før var det stor ørret der.
Kartet viser sikspotter jeg har hørt om. Mange andre steder er sikkert like aktuelle.