Norsk Meiteunion

Jacob Hølen med sin fantastiske gjørs på 10100 gram fra Akersvannet 1992. Artikkel forfatteren bidro med båt og guiding

Merk deg med millimeters presisjon hvor du fikk storfisken. Det er ikke tilfeldig at enkelte steder gir større fisk enn andre…

av Viggo Madsen

Valg av fiskeplasser

Merk deg med millimeters presisjon hvor du fikk storfisken. Det er ikke tilfeldig at enkelte steder gir større fisk enn andre. Dette er steder hvor specimenfisken passerer når den jakter på byttefisk, mens den foretrekker andre steder til å stå å hvile.

Det letteste hjelpemiddelet for å finne de gode fiskeplassene er ekkolodd. Ikke for å se fisken, men for å se bonnkonturene og dypet. Når jeg skal fiske med agnfisk fra oppankret båt, pleier jeg alltid å bruke ekkolodd til å prikke meg inn på spesielle steder hvor jeg har trua og ligge der i mange timer.

Jeg mener det er på trynet å skrive generelt om fiskeplasser for gjedde – abbor – gjørs, slik som Tron Hagen gjør. Dette varierer etter type vann, dyp og type byttefisk. Jeg vil derfor ta for meg noen aktuelle specimenvann jeg har erfaring fra.

Gjørs

Akersvannet: Ca 13 meter dypt. Gjørsen er spredt over hele vannet, men det kan virke som om den store gjørsen går dypere enn de små. På steder der det går en kant fra land, eller en grunne ned til dypere vann, skal man fiske i bunn av denne kanten. Det trenger ikke nødvendigvis være noen bratt kant. Fisker man langt opp på kanten er innslaget av småfisk mye større, og fisker man for langt ut etter at det har flatet ut, er det glissent med fisk.

Gjørsen går ikke bare på bunnen, det kan lønne seg å fiske med dupp opptil 5 meter over bunnen. Sannsynligvis går gjørsen grunnere når det er mørkt, men nattfiske har jeg ikke peiling på.

En yrkesfisker fra Väneren fortalte meg at han tok flest gjørs fra 5 kg og oppover på 25-30 meters dyp. Antakelig går den der for å spise krøkle, sik og lagesild som gjerne går på dybder helt ned til 50 meter. Mort, laue, sørv osv er ikke glad i større dyp enn 15 meter. Fiskeplassene for gjedde, abbor og gjørs varierer altså fra vann til vann, etter hvilken type byttefisk de spiser. Hvorfor står ikke fisken inne i sivet der det er tjukt med småfisk? Den tar nok enkelte raid inn, men jeg dette tror jeg har noe med fiskens trivselstemperatur å gjøre.

Gjedde

Fiskeplassene for gjedde er mer legio enn for gjørs og abbor, men store gjedder er ikke så bundet til land som de små. Fiskedybden for stor gjedde varierer etter vanntemperaturen.

Tyrifjorden: På våren fiskes det etter gjedde ved gyteplassene der gjeddene samles før gyting. Det er mest smågjedde å få, men innslag av noen store. Fiskedybden er fra 3-20 meter, og det er ikke alltid de store står dypest. Det er konsentrasjoner av fisk ved kuperte bunnforhold. På forsommeren, etter gyting, går de store gjeddene ut i de frie vannmasser og kan fiskes i overflaten. De jakter på sikstimene og kan like gjerne fiskes midtfjords som nær land. Utover sommeren og høsten går gjedda gradvis dypere og dypere, ned til ca 15 meter på høsten. På vinteren når vannet holder ca 4°C kan den gå høyere.

Akersvannet: Gjedda følger omtrent samme mønsteret som på Tyrifjorden når det gjelder dybder og årstider. På forsommeren, under og etter gyting går mye gjedde nærme sivkanten. Fra august og utover går storgjedda dypere. På denne årstiden har jeg fått noen store gjedder på agnfisk i bunn av dypkantene. Gjedda på Akersvannet jakter i flere forskjellige vannlag enn gjørs og abbor, så den kan ofte tas på dorging i overflaten hele sesongen.

Abbor

Fiskeplassene for abbor er omtrent de samme til forskjellige årstider, i hvert fall på de vannene jeg har fisket. Abboren går for det meste nær land, på grunner eller nær bunnen. Den går dypere der den spiser krøkle enn der den spiser laue. Det er sjelden abboren jager i de frie vannmasser over store dyp (som popmusikeren Cato Bekkevold tror).

Stiksvann: Største dyp er ca 18 meter. Mort er hovedføde. Jeg har aldri fått abbor her dypere enn ca 7 meter, og de har blitt tatt på forskjellige steder på vannet. To stykker over 1 kg fra land. På grunner eller grunne platåer er det smart å fiske ytterst, rett før dypkanten. Det hender også at abboren går litt utenfor grunna, men på samme dyp som grunnetoppen. På kantene fra land og ned står abboren langs bunne ned til ca 7 meter og av og til litt ut.

Tunevannet: Største dyp ca 12 meter. Mort og laue er hovedføde. Abboren er spredt over hele vannet, også på maksdypet. Storabboren står som regel på 5-12 meters dyp i nærheten av kantene mot land. På flat bunn langt utpå er det glissent med fisk. Det er ingen grunner på Tunevannet.

Steinsfjorden: Største dyp ca 22 meter. Krøkle er hovedføden. Storabboren går nær bunnen helt ned til maksdypet der den jager krøkla. Finner man krøklestimene kan man få store fangster. På grunt vann er det mest vasspest.

På Gjersjøen og Akersvannet har gjørsen utkonkurert storabboren og fortrengt den til nye steder. På Stiksvann og Tunevannet er det mest smågjedde som ikke utkonkurrerer storabboren. Utsetting av gjørs på gode storabborvann er ikke å anbefale.

Til den som fisker med båt på forskjellige vann: Husk alltid å rengjøre båten før fisket på grunn av spredning av vasspest. Husk å sette tilbake all fisk.